Farlig smør

Denne teksten ble trykket på baksida av Klassekampen julaften. ( For ordens skyld: Julekakene ble berget.)

Farlig smør

Det er ikke så ofte pensjonistene reiser med fly. Reiser gammeldags med solide smørbrødpakker, men ikke vann eller annet drikke. Vi har vent oss til sikkerhetskontrollens krav. Trodde vi.

Vi har lært at flytende væsker og spisse gjenstander ansees å utgjøre stor risiko. I hendene på en potensiell terrorist kan slikt føre helt galt av sted.

Siden forståelsen er slik, blir alle som skal reise betraktet som potensielle terrorister. Så vi har ikke tatt skumle varer som tannpasta, flaskevann, barberskum, parfyme eller hudkremer ombord i noe fly på årevis. For ikke å snakke om sakser og kniver. (Vi har forstått at pensjonistenes strikkepinner og gåstaver er grei håndbagasje). Det kjennes omstendelig og litt dumt, men vi tåler jo såpass.

Etter at bestefar fikk innoperert helprotese av stål/titan i kneet for en tid siden piper han uansett i sikkerhetskontrollen, og må alltid regne ekstra tid for full kroppsvisitasjon. Bortkastet tid å irritere seg. Kontrollørene gjør bare jobben sin, følger reglene.

Forleden reiste vi fra Flesland til Gardermoen. På busstasjonen kom bestemor på at fjorårets smørmangel før jul allerede hadde vist seg i hjemlige butikker også i år. En rask sjekk i nærliggende matsenter viste at smør fortsatt var tilgjengelig der vest. Lurt å sikre kakebaksten tenkte hun, og kjøpte med et par kilo, la i reisevesken.

Håndbagasjen vakte kontrollørens mistanke. Full utpakking ble beordret. Mens bestefar ble kroppsvisitert på den andre siden av båndet, kom smørpakkene i bestemors veske til syne. Tinesmør, gjenkjennelig både på innpakning, lukt og smak. Alarm! Ingen vakling eller mulighet for skjønn fra kontrollørens side i regelstyrt kamp mot terror. En regel er en regel er en regel. Bisk var kontrolløren også. Dette burde bestemor ha skjønt! Men de godt belagte smørbrødene fikk passere.

Smøret ble beslaglagt, og formodentlig sendt til spesialister for kontrollert destruksjon. Regelen tilsier gjerne at smør kan skjule eller forveksles med sprengstoff?

Eller ligger trusselen i at pensjonister kan komme i skade for å smøre for tjukt på?

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


8 − = fire