Gjera rett

Somrene på småbruket i Ølsvågen øverst i lia hos mors onkel og tante og hennes to vennlige branner av noen fettere sitter godt i minnet. På Bergsvåg levde de strevsomt og godt med dyr og folk. Mye av det de trengte til livsopphold ble dyrket i de bratte liene ned mot Vågen, ble hentet med not og line i fjorden. De saltet og syltet, kardet, spant og vevde. Redskap ble smidd og vedlikeholdt i eldhuset og på snekkerloftet.
Til drabantbybarna spikket ”bestefar i Ølen” som vi kalte ham, en kvernkall som ble montert i den lille bekken. Sagde opp små forråd av pinner og strå. De fikk være med å hente inn kyrne til kveldsmelking, leite rundt etter egg fra de lausgående hønene. Alt skulle tas vare på. Alltid var det et lunt ord, og om noe gikk aldeles gale og over styr kunne han si: ”Det er`kje berre ei ku så er lause, det er heile fjosen!”

Gode minner ble blandet med dårlig nytt da bestefar leste dagens dagens avis forleden. Den norske riggen West Alpha skal ut på oppdrag for Exxon Mobil for å bore i utsatte områder i Arktis. Oljeselskapet som samme dag den siste IPCC-rapporten nok en gang fastslår katastrofen, erklærer at dette ikke angår dem eller oljeaksjene…..
Greenpeacesaktivister hadde kledd seg ut som isbjørner og klatret opp i riggen for få oppmerksomhet om galskapen. Riggen ligger i Ølensvågen. Rett ned for gården til bestefar, der han satte garn, fisket etter sjølaks og lange.

West Alpha, som visst eies av Seadrill og dermed vel av en skatteflyktning som heter Fredriksen, gjør ikke noe galt. Politi og myndighet er på deres side i Ølsvågen. Som også norske myndigheter. De utdeler felt og borer ikke i Arktis for å risikere sårbar natur, ikke for å svi av olje og CO2 slik at klimakatastrofen kan nås så kjapt som mulig. Det er ikke målet deres, selv om det er det de faktisk gjør. Målet er bare å tjene penger. De har politikere, system og ikke minst investeringer fra oljefondet med velgernes skattepenger (og stemmer) i ryggen. De er jo på børs. Vi er på børs. Det viktigste vi alle gjør er å tjene penger. Konkurrere om å få størst mulig avkastning på investeringene våre. Raskest mulig.
De satser pengene våre på et veddemål om at det beste vi har av internasjonal forskning tar feil. At den menneskeskapte klimautviklingen ikke spiller noen rolle for økologisk samspill og livsbetingelser på kloden vår. (Er det grei handling etter Grunnlovens §110b?).

De har nok foreløpig retten på sin side, riggeierne som heiser ankeret opp i Ølsvågen. For å gamble på raske verdier ved å svi av vårt felles verdigrunnlag. Slik vi helst vil stelle oss i dagens samfunn, lar vi stort sett retten sikre mulighetene til finansspekulasjon og avkastning. Penga før livet. Hele fjøset er sluppet løs, mye er i ferd med å gå over styr.

Det var mye liv på småbruket øverst i Ølensvågen. Alltid var det noe som skulle gjøres om ting skulle gå rundt. Flust var det aldri av noe, slett ikke med penger. Men rikelig med omsorg og omtanke for liv fantes.
Drabantbygutten på sommerbesøk opplevde at de gamle hadde, og ga seg god tid med alt de gjorde. At de tok tiden som trengtes. De ga seg også tiden til å tenke etter, slik at ting kunne gå godt, bli gjort rett. ”Det viktigaste er`kje å ha rett, men å gjera rett” sa bestefar i Ølensvåg.
Oljeinvestorer og finansspekulanter kan han nok ha rett. De gjør ikke rett.

1 tanke om “Gjera rett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


− 7 = to