Modne bær

Ripsbuskene bak den gamle utedoen har ikke båret noe særlig bær på årevis. Hadde vel egentlig gitt dem opp, forsømt dem. De har helst stått der for trosten. Men så: Buskene står uventet tunge av fullmodne dyprøde bær som vil høstes når pensjonærene kommer hjem fra velgjørende vandring mellom hytter på Hardangervidda.
Bestefar plukker, tenker. Har litt urolige bein som synes å ville gå mer når de nå først var kommet så godt igang. Godt modne bein. Tenker på dikteren Vinje som skrev at «moge bær er utan ro.» Riktignok om tyttebær, ikke rips eller bein. Bestemor bruker sine modne bein denne kvelden til å gå natteravn på Melafestivalen. Ingen grunn til at modne folk skal holde beina i ro eller hendene i fanget om de kan stille opp.»Mogen mann det mest må gleda bort for folk å gjeva seg,» går sluttstrofen i Vinjes dikt.
Bestefar tar med seg et lite spann moden rips til oldemor på sykehjemmet. Det setter hun pris på. Men helst vil hun diskutere valget. Hun leser og følger med. Hva bør hun stemme på? Hun er forarget over politikerne som hun synes har lurt henne. Ikke fordi hun ikke har det greit på hjemmet. Men fordi politikerne nærmest i all hemmelighet har surret oss inn i EU – regler og EØS- direktiver som gjør alt til konkurranse om penger, vekst og privatisering. Vi sa jo nei til EU to ganger og så sniker de oss inn! Hun har oppdaget at faren er stor for at det nye Stortinget kan få svært mange EU- tilhengere. Hvordan kan hun best hindre det? Hvem skal hun stemme på da?
Bestefar antyder at hun må stemme på hvem hun vil. Hvis hun vil bremse ytterligere EU- tilpasning bør hun først og fremst holde seg unna Høyre og Arbeiderpartiet mener han. Tenker hun i andre retninger enn privatisering og egoisme, litt mer i tråd med Vinje og tyttebæret, er neppe FrP valget.
Det må visst bli rødgrønt. I Oslo kanskje helst SV. Eller Rødt. Som henger i tynne tråder. Men som det heter i innledninga til diktet: «Tytebæret uppå tuva veks utav ei liti von. Skogen med si grøne huva fostrar mang ein raudleitt son.» Og kanskje noen godt modne damer som heller ikke har slått seg helt til ro.

Trykket i Klassekampen,
Baksida 26.8.13

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


fire + = 5