Store Bror ser deg?

Hverdagen ville vel stoppe opp uten den elektroniske nettskya over og rundt oss? Pensjonisten kjenner seg ofte som selvsaksbehandler for kommunale tjenester, skatteetat, NAV, helseforetak, trafikketat og vegdirektorat, bank- og forsikring, teleleverandører. Alminnelig informasjonsdeling går via e-post med slekt, venner og utallige foreninger og organisasjoner der pensjonisten deltar etter lyst og evne. Kjøp og salg går via nett.

Verdensveven åpner for famlende forsøk på menings- og informasjonsutveksling via blogg, twitter og facebook. For tommel opp og ned. For selvsalg. For rå markedsføring. For mobbing og trakassering. For angrep, invasjon og detaljert oversikt over oss, via skyene. Stråler og bølger ned på oss fra overalt og ingensteds. Vi famler oss fram mellom nettsidene. Kobles opp mot sky gjennom telefon, pc., kortchips og kassaapparater. Et utall av «Mine sider» for service og tilgjengelighet. Alt er et tastetrykk unna. Helst fler.Alle krever de pin-koder og innlogginskoder som bør være spesielle og oppbevares hemmelig. Og som stadig må fornyes. Vi kobles i sømløs tilgjengelighet, avhengighet og trolig overvåking. Reklamene som svirrer på nettsidene kan virke mistenkelig skreddersydd. Mitt liv som omsettelig vare i Markedet.

Maskinene, selve brukerverktøyet for inntak av hverdagens omsetning av varer, informasjon, kommunikasjon og adminstrasjon må fornyes kontinuerlig. Må oppdateres og sikres mot svindeltilbud og inntrengere. Man kjenner seg som dopavhengig, selv uten å delta i de enorme spilltilbudene.

Dataleverandørene pusher konstant nye leveranser og brukerdoser, nye sikkerhetsversjoner. De truer med å stoppe levering av og tilgang til nettdop og nytte om man ikke laster ned siste versjon av brukerverktøy. De krever at du godtar et lass av juridiske forpliktelser formulert i uforståelig spesialsjargong før nedlastning. Det eneste som er til å forstå er at leverandøren frasier seg alt ansvar . At du er rettighetsløs og prisgitt. De vet vel at du er blitt avhengig, og trykker «accept» før du har kommet ned første sida. Nettsider og bloggkommentarfelt fylles uansett av uønsket svindelreklame som daler ned fra sky. «Sikkert» liksom. «Personvern» liksom….

Alt vi foretar oss lagres, er tilgjengelig og kobles oppe i skya på for oss ustyrlige og uforståelige måter. Men kobles og styres av noen her nede som har hvelvet denne himmelen over oss. Hvem? Vi lurer på om det er Markedet, de multinasjonale som styrer skyene? Et «one percent» – samfunn som sluser dopfortjenesten på oss inn til seg selv og dunkle bankkonti på Cayman Islands eller liknende steder?

Eller er det kanskje er EU, Markedets store beskytter, hevet over alminnelig demokratisk medvirkning, som har Datalagringsdirektiv og sikrer at alt vi gjør og har gjort elektronisk gjennom to år kan hentes ned fra himmelen og skyene? Koblet mot de multinasjonale gigantene?

En tilsynelatende alminnelig Facebookbruker, Screms, med fattige 234 venner og lite informasjon lagt ut på fjesboka ville sjekke personvernet. Etter intens jobbing – fikk han ut 1222 sider med detaljert informasjon om seg selv, og venner, deres bevegelser, databruk etc. Det vil koste ham millioner å forfølge saken juridisk. http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.8367433

Er vi iferd med å få skrotet demokrati, rettssikkerhet, privatliv og alminnelige moralske standarder i mellommenneskelige omgangsformer? Er det dystopier som beskrevet i romanene til Huxley, Orwell og Peircy- «Brave New World,» 1984″, «He, She and It/Body of Glass» vi ser feste seg? Nesten uten at vi oppdager det?

(http://no.wikipedia.org/wiki/Brave_New_World , http://no.wikipedia.org/wiki/1984_(roman) , http://en.wikipedia.org/wiki/He,_She_and_It )

Hvor finner vi Store Bror som ser og styrer? Hvordan?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


− 2 = null