Venner?

Kjenn deg selv, sa visst Sokrates den kloke. Det sies at på seg selv kjenner man andre og omvendt. Bestefar har gode bekjentskaper og venner som møtes i godt lag med jevne eller ujevne mellomrom. Kontakt holdes også gjerne over e-post og telefon.
Siden bestefar stort sett har holdt seg unna ”sosiale medier” på nett, er innsikten i slike dårlig, og tilgang på ”venner” blir begrenset. En LinkedIn –konto har ligget brakk lenge, og Twitter brukes til litt speiding i ulike omland.

Under oppsett av ny maskin etter at den gamle døde, kom tanken om at det kunne være morsomt å lære mer om disse ”sosiale mediene.” Lære ved å klikke litt mer ut fra de få koblingene som fantes? En litt forfengelig tanke om å bli mer ”synlig,” ”likt” og få ”venner” kunne kanskje heller ikke en bestefar si seg fri for?
Trolig en svak tanke og et sårbart punkt. Stort sett har jeg unngått ”accept”- knappen når invitasjoner om å ”følge,” ”bli venn” og slikt har dukket opp. Nå trykket jeg nølende på et par invitasjoner fra sindige bekjente. Sånne dukker jo opp av og til. Kanskje hadde de noe å lære bort?
Det hadde de. Stadig flere ringte, eller sendte e-post og spurte om jeg hadde invitert dem til å ”følge” meg, bli en slags venn? Jeg hadde ikke sendt noen invitasjon men svart på et par. Trodde jeg. De hadde ikke invitert. Verken til å bli fulgt, være venn eller noe. En mente at det dreide seg om virusangrep. Systemene med sine algoritmer, kunne ha grepet fatt i det sårbare punktet mitt, kanskje sluppet inn virus. Så gikk det på selvstyr.

Forleden ropte bestemor fra stua: ”Hei, jeg har fått mail fra deg med hint om at jeg kanskje vil følge deg og være din venn?” Så fikk bestefar også melding: Bestefar hadde indikert bestefar som venn, ville gjerne føye ham til vennelisten og følge ham. Systemer for utnytting av selvbedrag og selvtilfredsstillelse? Som om jeg ikke er selvopptatt nok som det er, i vekslingene mine mellom første- og tredjeperson.
Bestemor og bestefar har hatt grei kontakt i 46 år. Men det var ikke til å unngå: Jeg måtte behandle oss som spam, mulig virus. Melde oss og andre av som venner og følgere. Selv om jeg gjerne vil ha venner, følge med. Vi kan vel likevel fortsatt være venner, bestefar og jeg, du og jeg og vi?

Trykket på baksida Klassekampen 10.2.14

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


× 5 = førti