Yr på tur

Værvarsling ved ustabile luftmasser i norsk sommer er risikosport. Yr.no kan neppe klandres om regn kommer uvarslet eller uteblir når varslet. Sommeren har vært god for pensjonisten – uansett vær. Nedenstående ble trykket på Klassekampens bakside 13.8.

Yr på tur

 «Stakkars dere!» Min bedre halvdel og turoperatør var innom naboen for å hente fire dagers aviser, vennlig tatt vare på mens vi var på tur i fjellheimen. Naboen var full av medfølelse over antatt ublidt møte med naturkreftene på vandringen. Hun hadde iakttatt lokale skybrudd og meteorologenes illevarslende meldinger for fjellet der vi gikk. Visste at vi hadde vært spent på turen: Pensjonistens første forsøk på fjellvandring i fri dressur med full oppakning på mange mange år. Rygg og knær har vært dårlig egnet lenge. Nytt kne av titan og stål, langsomt trent opp hadde gitt håp.

Gledet og gruet litt i forkant. Sjekket yr.no flittig for aktuelle tidsrom. Lavtrykkene, bygene og flomvarslene sto i kø. Til vi bestemte oss for at været fikk bli som det ville. Regntøy hadde vi jo – og nå ville vi gå!

Den personlige turoperatøren hadde lagt en god løype mellom ulike DNT – hytter i Rondane. Vel egnet for litt usikker utprøving. Vidda møtte oss med sol, mild bris, vennlig temperatur og trivelig losji hver eneste dag. Regnskyllene ble spart til vi var vel under tak. Yr.no var visst også litt på tur.

Sikkerhet og mot steg dag for dag sammen med gode utfordringer i bratte urer. Bare å få gjenoppleve Villmanndalens viltvoksende botaniske mangfold – etter 52 år! En heilo på tynne bein med ensomme velkomstfløyt. Gulhvit myk reinmose over flate vidder, moltekart i myrsøkkene. Knær og rygg godslitne og i fin form. Velutstyrte og trivelige selvbetjeningshytter som vi hadde aldeles for oss selv. Kanskje var noen blitt skremt av de utidige værvarslene.

På Bjørnhollia ble vertinnens presentasjon av velsmakende rømmegrøt (som forrett!), reinsdyrsteik og tytingis vennlig avsluttet med «Vel te døkk!» Det kunne stått som motto for hele turen. Vi tok sannelig godt til oss på alle vis. Her var ikke grunnlag for medynk av noe slag.

Siste morgen fra Gråhøgdbu med mektig utsyn over fjellheimen i strålende sol. Trekke inn reservedelsalderens nye muligheter i fjellufta! Reint til å bli yr av.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


fire + = 12