Skråblich

 

Skråblich uke 43. Valg 2013

Politisk styrt mediejakt? Giske, partibok og styreoppnevning.

 Fra Dagsavisen, «Nye Meninger:» Publisert 22 timer siden – 275 visninger Innlegg

Det synes saklig sett ikke å være noe problem med for lite markedsstyring i statsselskaper. Heller ikke med bruk av partibok ved oppnevnelser til styrer i selskapene.

Valgkampen er i gang. I første runde med mediejakt på enkeltpersoner. Giske denne gangen, som skulle ha utnevnt politiske kompiser til styreverv. VG fører som vanlig an, i dagens avis med en karikaturtegning som mest minner om amerikansk valgkamp når den går helt av sporet. Men: Arne Strand var også med på laget i Dagsavisen i går. FrP (Harald Nesvik) peker på farlig tendens hos Giske i bruk av partibok ved utnevning av styreverv.

Det hele ser ut som planlagt villedning. Det finnes 53 statlige selskaper. I de 10 største og viktigste selskapene finnes 61 styrmedlemer. Blant disse har 12, eller under 20% politisk bakgrunn. Blant disse 12 er 1/3 – som har Arbeiderpartibakgrunn. Like mange har Høyre – 1/3 av de 20%.

Det er to av disse 12 styremedlemmene med politisk bakgrunn som kan ha særlig innflytelse – fordi de også er styreformenn. Ingen av dem representerer Arbeiderpartiet.

I den saken som rullet det hele igang, Entra – saken, skulle Giske ha jobbet for å få kompis Olsø til direktør. Dernest skulle han ha foreslått fylkesordfører Sandvik til Telenor-styret. Pussig da, at de styremedlemmene som Giske hadde utnvent stemte mot Olsø. Eller at Sandvik ikke ble valgt….

Det synes altså ikke saklig sett å være noe problem med for lite markedsstyring i statsselskapene. Heller ikke med overivrig bruk av partibok ved oppnevnelser. Problemet er vel heller at Giske i et par runder har forsøkt å være tydelig som eier. Som da han ikke ønsket å selge TV2 ut av landet. Kanskje i tråd med rødgrønt program om ikke å slippe markedskreftene helt løs? Klart han må tas.

Han er ikke helt pålitelig sett fra høyre fløy. Passer ikke helt inn i markedsliberalernes underforståtte verdi og mål om å gjøre all felleskapseiendom om til butikk. Slå kloa i fellesverdiene for kjøp, salg og fortjeneste på internasjonale markeder. Trist at en praktisk talt samlet presse ser ut til kritikkløst å delta i politisk markedsstyrt personjakt. Men de er vel bare en del av det samme markedet.

 

facebooktwitterby feather

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


5 − fire =