Historieløshet og herretenking i FrP

Det er sjelden jeg søker opp folk eller informasjon gjennom FB, men fordi jeg har denne «Skråblikksida» mi – er jeg jevnlig innom. I dag dukket det opp et innlegg av Per Willy Amundsen,  fremtredende FrP-er i «Feeden» min. Nærmest drapert i et norsk flagg. Amundsens innlegg kan leses her: https://www.facebook.com/pwafrp

Det politisk/ideologiske innlegget fra ytterste høyre er formodentlig ment som innspill i valgkampen – og, forsto jeg av et svar under: Det ble omfavnet av tidligere Høyre-politiker Hallgrim Berg. Dette ledet til noe jeg sjelden eller aldri gjør: Å kommentere et FB- innlegg.

Kanskje burde jeg latt være. Det å gjendrive blank kunnskapsløshet punkt for punkt er knapt mulig. Det å påpeke at innlegget er mørkeblått på (eller over grensen) til politisk brunfarge vil gjerne bli oppfattet som krenkende. 

Her kommer, uansett, min kommentar. Den ble skrevet svært kjapt etter øyeblikkets blanding av forbannelse og fortvilelse. (Er ørlite rettet opp.)

«Forunderlig å lese slikt ideologisk og historisk. tøv og sammensurium av en ledende politiker. En  undertone er at «vi» i vesten er et slags «herrefolk,» overlegne alle andre. Tidligere minister fra FrP i Erna Solbergs regjering! 

Et par punkter til mulig ettertanke: Kristendommen har sitt utgangspunkt hos semittiske folkeslag i Midtøsten. Et felles utgangspunkt for jøder, muslimer og kristne. Da menneskeheten reiste seg på to og befolket verden, gjorde de det fra Afrika. I bunn og grunn er vi alle afrikanere. Fra Afrika bygget de steinalderen først i Midt-Østen og Sørøst-Asia. Jordbruksrevolusjonen startet mellom Eufrat og Tigris i Midt-Østen – i jernalderen. India er en av klodens første høykulturelle sivilisasjoner -rundt 4000 år f.v.t. Kina er den eneste sivilisasjonen med 3500 års kontinuerlige skriftlige kilder. (Mens vi på vårt hold strevde med steinøksene våre). Arabere som reiste og handlet mye var blant de første som bidro til utveksling og spredning av kunnskap og erfaring. At den aller nyeste vestlige sivilisasjonen har bidratt til kolonialisering, Gulag, ufattelige krigs-handlinger og folkemord på kort tid, til global økologisk ubalanse der en liten gruppes blinde velstandsutvikling og egoisme kan bringe oss alle utfor stup – vitner verken om klokskap eller overlegenhet. (Men Trump var gjerne en ledestjerne?) 

Det er ikke meningsfylt å rangere kulturer. Eller at det skulle være noen konkurranse om den «beste» – at noen «vinner.» De har alltid blandet seg i med- og motbølger. Det er ikke slik at den som klarer å blåse ballongen til den sprekker, den første til å nå stupet, eller som slukker lyset som den siste – har vunnet..

Jeg snur gjerne Per-Willy Amundsens oppfordring mot ham selv (og nok mange FrP-ere): 

Les historie! Les mer enn «din egen historie», og det du kan fange opp nær egen nesetipp!

Den største trusselen mot «våre verdier» – enten de er utviklet gjennom «norsk modell» og «velferdssamfunn», i videre forstand som kristne og humanistiske verdier, finnes hos FrP og Amundsens følgere. Innlegget hans demonstrerer det. Selv om de draperer seg i norske flagg og egen storhet. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


syv − 3 =