Rotering

Den lille teksten som følger, ble trykket på baksida i Klassekampen 24.januar.
Kanskje det handler litt om hva man forsøker å holde fast i når alt går rundt. For det gjør det jo.

————

Bestemor har brukt deler av juleferien til å revidere spansk ordbok med en kollega. Av og til konferer hun litt med bestefar for å høre hvordan han bruker et ord. Som forleden: «Hvordan bruker du ordet rotering?» spurte hun. Tja, tenkte bestefar. Utgangspunktet er vel at noe roterer, går rundt, dreier rundt en akse, et punkt, noe fast. Gjentas og veksler. For mange år siden brukte han det om å veksle mellom arbeidsoppgaver som var avhengige av hverandre på en arbeidsplass. Lære litt av hverandre selv om man kunne noe veldig godt. Gjøre det mulig å forstå sammenhenger, kunne hjelpe andre etter behov. Lære mer, løse oppgavene bedre, sørge for at produksjonen gikk rundt. At noe går rundt handler på en måte om livet det, tenkte bestefar videre og sirklet ut av filologien.

De gamle tok tegn av himmellegemer, vær, vind og årstidenes faste vekslinger. For å dyrke og vedlikeholde, berge avlinger i hus. Sørget for at livet gikk rundt. Spørsmålet til bestemor passet på et vis siste dagen i året, på veien inn i en ny runde etter vår tidsregning. Som sier at jorda vår har fullført et løp med sola som omdreiningsakse. Et solår. Andre, som muslimene regner ut fra måneår. Da blir jorda vår omdreiningsakse for månen som trenger omtrent tolv runder på et solår. Noen, som jøder og hinduer blander visst sol og måne litt. Legger til en 13.måned nå og da sånn at solår og måneår kan passe sammen. Alle har rett. Rundene og rundetidene er ganske jevne selv om man starter på litt ulike steder i banen. Det gjør vi jo alle. År null markerer en fødsel. Mitt år null var i 1944 og går omtrent fra sommersolverv til sommersolverv. Fint det.
Noen, særlig politikere og økonomer, tror visst at det er penger, regnskapsår og avkastning alt dreier seg rundt. Med den rikeste 1% i midten. Konkurranse om å bli større, øke mer for hver runde, få ned rundetidene.Vinneren tar alt. Så blir de fleste bare svimle.Kastes av karusellen i arbeidsløshet og klimakatastrofe. Det lages rulett og rot, ikke rotering. Det glemmes at jorda vår ikke vokser, men må dyrkes, vedlikeholdes og samvirke om også livet skal gå rundt.
I det nye året håper bestefar at politikere, økonomer og velgere kan ta tegn av vær og vind. At de akter på hvilke ord og omdreiningspunkter som kan hjelpe oss så liv og jord kan dreie sakte rundt sammen også i generasjonene etter oss.

1 tanke om “Rotering

  1. Rotasjonen med best balanse i mitt liv tror jeg må være representert med vedhogst. Hvert år slår det meg med like stor kraft. Vi feller noen store trær, får med det tilbake mer sol og lys til huset og tunet samt vedlikeholdt
    kulturlandskapet. Uansett alder kan alle hjelpe til med noe: kvisting, rydding, rulle kubber, hogge eller stable ved. Vi praktiserer formidling av kulturarv og lærer gammelt håndverk mens vi står der ute i frisk vinterluft. Vi får muskler uten å måtte trene i dyre helsestudioer, og neste vinter sparer vi igjen penger til strøm. Estetikken blir vel ivaretatt etter som vedstablene kommer til syne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


× en = 1