Skuebrød

I de gammeltestamentlige templene lå det skuebrød til sabbaten. Ikke til å røre, eller fortære for folk flest, bare for presteskapet. Som forvaltet reglene for spising og deling av produktivt arbeid. Prestene hadde knapt bakt brødet. Men resultatet av jobben som var gjort var det prestene som rådde over. De hadde fasiten.

En kjent opprører lot folk spise korn selv om det var sabbat, viste til at prestene jo selv brøt sabbaten. Reglene kunne være urimelige for folk flest. Kanskje var de i nød. Opprøret bidro nok til at han måtte bøte med livet. Presteskapet måtte forsvare regelbruken, beholde definisjonsmakta si. Den var ikke for folk flest.

«Skuebrød» snakker vi om når dårlige sider ved noe skjules. Som «store ord og fett flesk» når innholdet ikke står i stil med fagre ord.

Demokrati er et fint ord knytta til folkestyre. Folk flest skal kunne være med å gi sin stemme, bestemme litt hva som skal gjøres, hvordan det vi gjør skal forvaltes, endres. Dagsaktuelt.

Folk har fått stemme over om småkommuner skal slås sammen til store. Det vil folk som har stemt stort sett ikke. I England har folk stemt over fortsatt EU- medlemskap. De fleste sa nei. Som nordmenn flest sa nei til EU da de ble spurt i 1972 og 1994.

Presteskapet, da som nå mente nok at folk flest stemte»feil.» Presteskap forstått som politikerne i de store partiene. Med tette forbindelser til de store markedsaktørene i bank- finans og multinasjonale selskaper. Til media, underholdningsindustri, PR-byråer – og utvalgte eksperter. Som har definisjonsmakt over regler og forvaltning.

Hvorfor stemmer folk flest «feil»? Kanskje gjennom en opplevelse av umyndiggjøring og maktesløshet. Det er ikke Britene aleine om i EU. Økende frykt for jobb, tilhørighet.Til ikke å kunne rå over egne liv. Økende mistillit til presteskapet. Det ulmer blant «folk flest.» Noen puster til glør ved å peke på de mest utsatte: Innvandrere på flukt fra en lei miks av religionskriger, klimakatastrofer og en pålagt markedskonkurranse de er tvunget til å tape. Som fort havner nederst i en hakkeorden dit de kommer.

Bestefar tror helst at avstemmingene ikke spiller så stor rolle. At de var «demokratisk» skuebrød. Det er fri flyt av penger, folk og varer som gjelder. Til presteskapets forvaltning og fortgodtbefinnende. Bukker som passer havresekkene. Makta ter seg og har fasiten. Vil sørge for storkommuner uansett hva folk måtte stemme. Slik de har umyndiggjort oss gjennom EU-byråkrati og ideologi hver dag siden vi sa nei. En avtale vi ikke trengte har snart umyndiggjort oss like mye som om vi hadde vært medlem. Det gjenstår nok å se om Britenes «Brexit» får noen konsekvenser ut over finansakrobatenes umiddelbare sprell for å sikre kjappe spekulasjonsgevinster.

Presteskapet bestemte reglene og var selv hevet over dem. Da som nå. «Demokrati» blir fort skuebrød, ikke noe for «folk flest.»

 

Publisert på baksida Klassekampen 12.7.16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 tanker om “Skuebrød

  1. Hei Jon Frode! Det er lenge siden vi hadde kontakt, og det var en ren tilfeldighet at jeg kom inn på din blogg. Jeg har skumlest artiklene dine, og må bare si at det er fornøyelig lesing. Ja ja det er lenge siden vi trente på stille høyde og lengde. Idag lever jeg og min kone vintrene i Spania og somrene utenfor Tvedestrand mens du filosoferer over at Groruds skoger forsvinner på mystisk vis. Akkurat nå høljer det ned her hvor jeg bor, men vi trenger vannet og i morgen skal det bli sol igjen. Jeg har dessverre ikke kontakt med han som styrer været, så det får bli som det blir. Du og dine får ha en god jul.

    Hilsen Toralf julen 2016.

    • Hei,
      Uventa og hyggelig melding. Reisa har vært og er grei for mange av oss. Hvem som styrer hva er jeg vel litt usikker på. Men det kjennes greit å prøve dytte litt på noe som kanskje er en rorkult – om kursen synes å gå ut av lei. Om ting fortsatt skal kunne gå rundt. Sånne små forsøk (som litt skriving) har vel omtrent samme betydning for kursendring – som betydningen av å slippe en fjert på høyfjellet i stiv kuling har for å endre vindretningen… Men lell. God jul og god år for deg dine.
      Jon Frode 4.juledag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


2 + fire =