Tid for vedlikehold i åsen

Taket på huset begynte å lekke forleden. Vannet rant ned gjennom bokhyllene på biblioteket. Sånn kan vi jo ikke ha det! Det setter seg fort fukt og råte i takbjelker og vegger. Skadeomfang kan bli uoversiktlig og dyrt. Kanskje helt ødeleggende på sikt, om ikke noe gjøres kjapt..
Den store villaen vår ligger øverst i åsen med Marka som nærmeste nabo. I vår egen private lille park omkranset av store trær. Vi har grei økonomi. Skylder ikke banken et øre, har snarere lånt den litt penger. Har saktens råd til nødvendig vedlikehold. Kan sørge for at hus og eiendom overleveres i god stand til yngre generasjoner, om de vil overta når tiden kommer. Taktekkerne er allerede igang.
Bestefar og bestemor er altså blant dem som bor på øverste hylle. Noe sight-seeing besøk fra Rødt for beskuelse av overklassens privilegerte liv, venter vi ikke. De turene legges til Holmenkollåsen på den andre kanten av byen. Vår privilegerte ås ligger i Groruddalen. Noen menener at tur-ideen var dårlig fordi Rødt-leder Moxnes sjøl bor så bra på en tredje av Oslos privilegerte åser, Nordstrand. Med slike utgangspunkt burde vel både han og vi stemt Høyre eller FrP snarere enn å kritisere levekårsforskjeller og ulik fordeling? Kaster vi ikke stein fra glasshus?
Vi burde vel, ut fra alminnelig forståelse av rasjonell tenkning, stemt på de partiene som sikrer rikdom og privilegier for oss sjøl?. Satse på mer økonomisk vekst og forbruk. På utnytting og privatisering av naturressurser. På privatisering av helse og skole og mindre skatt til felles fordeling av slike goder? Vi har jo råd både til privat helse og utdanning, til vedlikehold av eget hus?

Bestefar prøver å tenke annerledes. Det lekker ikke bare på eget tak. Han ser at den globale boligen vår er i ferd med å få ubotelig skade. Snart renner det inn her også. Miljøet som vi alle er avhengig av løper løpsk. Vi har organisert oss med tanke på økt vekst og forbruk på en klode som ikke vokser. Vi må tenke økonomi på nytt. Ikke mer, men annerledes. Hjelpe hverandre. Vi må organisere oss for vedlikehold og vern av ressursene vi har, og må klare oss med på lang sikt. Ikke svi av mer olje og gass. Fordele verdiskaping bedre, ta vare på rettigheter og fellesinstitusjoner.

Vi ønsker ikke flytte ut, verken lokalt eller globalt. Derfor må vi reparere og vedlikeholde når lekkasjer oppdages. Politikken som legges opp fra Høyre, FrP og Arbeiderpartiet sikter ikke mot noen snuoperasjon for vedlikehold. Å lese regjeringens perspektivmelding, er som å lese et opplegg for marsj mot varslet katastrofe. Når Høyre og FrP varsler snuoperasjon, er det ikke for å vedlikeholde eller unngå katastrofe. Tvert om. De vil bare ha litt større fart i samme marsjretning..
Visst er det tid for snuoperasjoner. Kanskje tilnærmet revolusjon. Men for å kunne vedlikeholde. Også for oss som bebor priviligerte åser. Om vi vil at framtidige generasjoner skal kunne overta egne og felles ressurser i god stand.
Så vi holder oss godt unna de tre største partiene når stemmeseddelen legges i urna. Selv om de lover at vi i åsene skal få enda mer.
Trykket på Klassekampens bakside 5.7.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


8 − = en